(Voor)lezen is een enorm belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Wat de meeste ouders wel weten, is dat het heel goed is voor de taalontwikkeling. Het zorgt voor een verbeterde woordenschat en spelling, maar ook voor een verbeterd begrijpend lezen. Daarnaast leert het je kind al veel over zinsbouw, grammatica, schrijven en spreekvaardigheid. Ontzettend waardevol om hier dus al op hele jonge leeftijd mee te beginnen. Wat veel mensen niet weten, is dat lezen veel meer voordelen met zich meebrengt. Het lezen van een boek geeft jouw kind de mogelijkheid een kijkje te nemen in een geheel nieuwe wereld, met verschillende soorten personen en daardoor gedachten, meningen en ideeën. Het verruimd hun kijk op de wereld, biedt even de mogelijkheid om de wereld om je heen te vergeten en helemaal op te gaan in het verhaal. Wanneer kinderen eenmaal een genre hebben gevonden welke hen aanspreekt, zul je merken dat ze maar wat graag meer boeken lezen en ontzettend snel ontwikkelen!
De gestimuleerde ontwikkelingsgebieden
Doordat er letterlijk een nieuwe wereld voor hen opengaat, zorgt lezen onder meer voor een beter inlevingsvermogen in anderen, vergroot het de fantasie en daardoor het ook vermogen om ‘out of the box’ te denken. Door een verhaal te lezen (of voorgelezen te worden) krijgen kinderen namelijk inzicht in verschillende karakters van de personages in boek. Het ene personage maakt iets mee wat hem/haar heel verdrietig maakt, terwijl het andere personage heel erg boos of bang is. Ze praten hierover en lossen het vaak gedurende of aan het eind van het verhaaltje op. Kinderen zullen hierdoor steeds gemakkelijker bepaalde emoties herkennen bij zichzelf, maar ook bij anderen. Daarnaast worden bepaalde gedragingen vaak uitgelegd doordat je een kijkje krijgt in de gedachten van de personages. Bijvoorbeeld zoals: “Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik dat wel durf, dacht Peter. Wat als ze me vreemd vinden?”, gevolgd door een actie die Peter doet. Ongeacht of Peter nu kiest voor een ‘stoere’ oplossing, en te bluffen, of dat Peter eerlijk aangeeft dat hij het spannend vindt, kinderen leren dan verschillende manier van communicatie kennen. Dit kan hen enorm helpen bij hun eigen sociale ontwikkeling, gedachten en handelingen.
Verschillende manieren om lezen te stimuleren
Er zijn verschillende manieren om kinderen te laten starten met het lezen van meer boeken. Voor hele jonge kinderen kun je standaard voor het slapen gaan een favoriet verhaaltje voorlezen. Voor oudere kinderen kan het soms een uitdaging zijn om ze aan het lezen te krijgen. Het helpt dan om boeken te vinden in een onderwerp die jouw kind aanspreekt. Houd jouw kind van fantasie? Zoek dan boeken uit over bijvoorbeeld toveren, of andere fictieve verhalen. Je kunt een bibliotheek abonnement afsluiten en er echt een uitje van maken eens in de zoveel tijd. Ze kunnen hier dan zelf boeken naar keuze uitzoeken. Ook kun je tegenwoordig een kinderboekjes abonnement afsluiten. Je geeft hierbij de leeftijd en het geslacht aan, en ontvangt dan eens in de zoveel tijd (naar keuze) op naam van jouw kind een kinderboekenpakket thuisgestuurd! Super leuk om bijvoorbeeld maandelijks een speciaal voor jouw kind samengesteld kinderboekenpakket te ontvangen!
Alleen maar voordelen om je kinderen kennis te laten maken met het lezen van een boek dus. Voor welke manier ga jij?